Wie het Grescollege in Reuver bezoekt, weet niet wat hij ziet en meemaakt. Een oude gresfabriek die al jaren leegstond, is omgetoverd tot een inspirerende leeromgeving. Van buiten is de oude fabriek, waar in vroeger tijden rioolbuizen (gresbuizen) werden gemaakt, nog geheel intact. Binnen zijn de oude structuren en muren – inclusief graffiti – nog hier en daar zichtbaar. Daarnaast heeft het gebouw een enorme facelift ondergaan waarin moderne lesruimtes zijn gecreëerd die stuk voor stuk zijn voorzien van transparante glazen scheidingswanden.
Een inspirerende leeromgeving op zichzelf hoeft nog geen garantie te zijn voor succes. Daar zijn toch echt docenten, management en uiteraard leerlingen voor nodig. Eén van die docenten is Sjoerd Reuvers. Ooit was hij natuurkundedocent, maar in 2021 heeft hij zich laten omscholen tot PIE-docent. Dankzij zijn onorthodoxe aanpak is het aantal PIE-leerlingen in korte tijd gegroeid. In 2019 was PIE op sterven na dood met een instroom van 13 leerlingen. Dit schooljaar zijn er dat 29. Op een totale populatie van 400 leerlingen, verdeeld over vmbo-havo-atheneum, is dat aanzienlijk.
Het geheim van Sjoerd
In het pand zijn, naast de school, enkele bedrijven gevestigd. Zo bevindt zich op de begane grond een horecagelegenheid waar leerlingen, docenten en buurtbewoners ongedwongen door en naast elkaar hun lunch gebruiken of een kop koffie komen drinken. Voorwaarde voor vestiging in het pand is dat het bedrijf een meerwaarde moet bieden voor het onderwijs. Als een leerling in de onderbouw aangeeft interesse te hebben in de horeca, regelt de school dat die leerling een weekje mee kan draaien in het horecabedrijf. Het multimedia bedrijf maakt samen met de leerlingen filmpjes voor school.