Home / Onderwijs / Voortgezet onderwijs / Algemeen
Om jongeren enthousiast te maken voor techniek en technologie is het vmbo in the lead. Hoe eerder jongeren in aanraking komen met techniek, hoe beter. Het voortgezet onderwijs is dé plek om te laten zien hoe gaaf techniek en technologie is.
Hier gebeurt het
Er is echt sprake van een transitie naar innovatief en aantrekkelijk duurzaam techniekonderwijs. Samen met het basisonderwijs en het mbo. En samen met het bedrijfsleven, dat erbij gebaat is technische talenten zoveel mogelijk voor de regio te behouden.
Positieve beeldvorming
Een van de belangrijkste uitdagingen in het vmbo is de beeldvorming rond techniek en technologie. Natuurlijk gaat het enerzijds om vakmensen als loodgieters en timmermannen (die écht overal aan de slag kunnen en goed geld verdienen). Maar het is véél méér dan dat. Drones, robots, VR… ook daar moet aandacht voor zijn. Zo trekken we techniek veel meer in de belevingswereld van jongeren.
Onderbouw: zó veelzijdig is techniek
In de eerste twee jaar op vmbo heeft de leerling nog geen keuze gemaakt. Hier liggen veel kansen om de veelkleurigheid van techniek en technologie te laten zien. Met creatieve vakken als design & technologie of ontwerpen & onderzoeken bijvoorbeeld.
Zo laten we alle leerlingen direct zien dat techniek niet beperkt blijft tot technische sectoren, het is overal.
Technische profielen
In de bovenbouw gaat de leerling verder in een profiel dat voorbereidt op een mogelijke vervolgopleiding en werk. In een aantal van deze profielen kan innovatief techniekonderwijs echt uitpakken:
Overige profielen: overal is techniek
De overige profielen hebben allemaal in meer of mindere mate techniek en technologie in zich. Daarom zijn álle vmbo-profielen van belang als het gaat om aantrekkelijk techniekonderwijs. Hier bevinden zich allemaal leerlingen die mogelijk warm te maken zijn voor techniek en technologie. Laten we alles wat daaraan raakt spannend en leuk maken, aansluitend bij het hedendaagse bedrijfsleven. Dan maakt een aantal leerlingen alsnog de keuze voor een vervolgopleiding in de techniek.
Keuzevakken: talenten ontdekken
Naast een beroepsgericht profiel heeft de vmbo-leerling in het derde leerjaar ook een aantal keuzevakken. Hier liggen volop kansen om jongeren zich te laten verbreden of verdiepen, ook op technologisch vlak. Er zijn er meer dan 200 keuzevakken, van robotica tot schoonmetselen. De school heeft veel vrijheid om de keuzevakken zelf in te vullen en kan daarbij goed samenwerken met het bedrijfsleven. Ook examen en toetsing kan op een innovatieve manier, bijvoorbeeld met een opdracht binnen een bedrijf. De uitdaging voor scholen is om de keuzevakken ook echt los te zien van profielen en klassen. Als een zorgleerling robotica als keuzevak wil, dan is dat juist fantastisch!
Loopbaanoriëntatie en -begeleiding
Verplicht onderdeel van het examenprogramma op het vmbo is de loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB). De leerlingen maken buiten school kennis met de beroepspraktijk, een uitgelezen kans voor het regionale bedrijfsleven om zich te profileren. Oriënterende stages, excursies en gastlessen geven leerlingen een veel rijker beeld van techniek en technologie. En bedrijven maken kennis met mogelijke toekomstige medewerkers.
Andere rol docent
Vernieuwend techniekonderwijs dat aansluit bij de praktijk vraagt om een andere rol van docenten. Naast vakinhoudelijk expert zijn ze ook de accountmanager die contacten met het bedrijfsleven onderhoudt. Leerlingen voorbereiden op wat de arbeidsmarkt van ze vraagt, betekent ook meer aandacht voor skills als samenwerken en plannen. De vakdocent is daardoor ook steeds meer coach die zich richt op algemene werknemersvaardigheden.
Alles wat goed gaat structureel maken
Nu hangt nog veel af van persoonlijke contacten en initiatieven van docenten en medewerkers. Met TECH AAN willen we alles wat goed gaat structureel maken. Alleen zo kunnen we leerlingen enthousiasmeren voor techniek en ze voor de regio behouden. Voor je het weet zitten ze in de trein naar Eindhoven en krijg ze dan nog maar eens terug. We moeten trots op de regio uitstralen en overdragen. Samen met het bedrijfsleven en het vervolgonderwijs laten zien welke geweldige kansen er in onze regio zijn. Zodat ze denken: techniek is te gek en HIER moet ik zijn!
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Informatie voor
Snel naar
Over STO
©2021 Sterk Techniek Onderwijs Noord- en Midden-Limburg. Privacy policy l Disclaimer
Website door Buro Beeldvang
Wanneer u onze website gebruikt is het mogelijk dat we een aantal cookies plaatsen om gegevens van u te verzamelen.