Home / Onderwijs / Basisonderwijs / Algemeen
Het zaadje voor techniek wordt gepland in het basisonderwijs. Juist door kinderen al op jonge leeftijd techniek en technologie te laten ervaren, krijgen ze er een positief beeld bij.
Het zaadje voor techniek wordt gepland in het basisonderwijs. Juist door kinderen al op jonge leeftijd techniek en technologie te laten ervaren, krijgen ze er een positief beeld bij. Een goed gevoel, daar begint het allemaal mee. Scholen zoeken elkaar en het bedrijfsleven steeds meer op om ook in het primair onderwijs TECH AAN te zetten.
Thematisch werken
Techniek in het primair onderwijs is veel meer dan een mooi streven. Het staat gewoon in het basiscurriculum, naast rekenen en taal. Steeds meer scholen werken thematisch. Rondom veel thema’s is voor basisschoolleerlingen een hele wereld aan techniek en technologie op te trekken.
Waarom eigenlijk techniek op de basisschool?
Leerlingen kiezen op jonge leeftijd natuurlijk nog geen definitieve richting, maar een negatieve keuze kan onbewust al rond een jaar of 7 ontstaan. Negatieve associaties zijn vaak behoorlijk hardnekkig. Positieve techniekbeleving is essentieel voor de techneuten die we in de toekomst zo hard nodig hebben.
Primair onderwijs op stoom in STEAM-Limburg
In Limburg werken 17 besturen voor basisonderwijs samen in STEAM-Limburg. Dit zijn ongeveer 300 scholen en 65.000 leerlingen. Binnen dit netwerk wordt alles rondom basisonderwijs, wetenschap en techniek verenigd. Sinds 2015 delen de scholen initiatieven, materialen, inspiratie en ervaringen met elkaar en wisselen ze kennis uit via nascholing. Als een project in Venray succesvol is, kan een school in Maastricht daar dankbaar gebruik van maken. Ook contacten met bedrijven en overheid zijn vele malen efficiënter als collectief.
Ga de deur uit
Basisscholen zijn de rol van techniek binnen hun onderwijs volop aan het ontdekken en ontwikkelen. Daarbij is samenwerking essentieel. Door een bedrijf in de buurt te bezoeken, komt techniek tot leven. Daarnaast zijn er veel andere inspirerende plekken in de regio, van het SparkTech Lab in Weert tot het XpeditieLab in Venray. Hier worden opdrachten lekker concreet. Bijkomend voordeel: ook ouders komen op deze manier in aanraking met de verschillende kanten van techniek en technologie.
Heel veel ondersteuning beschikbaar
Als leerkracht hoef je het niet allemaal zelf te weten en te ontwikkelen. Juist door je licht op te steken binnen netwerken als STO en STEAM-Limburg ontdek je dat er al zóveel is bedacht. Het is er allemaal om jou te ondersteunen, van inspiratiesessies tot een workshop waarin je de basics van programmeren leert. TECH AAN bij de meesters en juffen betekent TECH aan bij de technische professionals van morgen.
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Informatie voor
Snel naar
Over STO
©2021 Sterk Techniek Onderwijs Noord- en Midden-Limburg. Privacy policy l Disclaimer
Website door Buro Beeldvang
Wanneer u onze website gebruikt is het mogelijk dat we een aantal cookies plaatsen om gegevens van u te verzamelen.