Nieuws

Kennisdeling LOB en ouderbetrokkenheid

Delen van expertise geeft kwaliteit boost

Het WINGS schoolgebouw in Roermond was de inspirerende locatie voor de eerste bijeenkomst van de kennisdelingsbijeenkomst van STO Noord- en Midden Limburg. Doel van de – in totaal – 4 bijeenkomsten is het verbeteren van het LOB in de regio voor leerlingen, studenten, hun ouders en het regionale bedrijfsleven. Deze eerste bijeenkomst richtte zich op het vergroten van de ouderbetrokkenheid.

Henk Winkelman, programmamanager STO, opent de bijeenkomst met de wens om meer verbondenheid en meer eenheid in de regio te realiseren. Het geven van een boost t.a.v. LOB kan hier een positieve bijdrage aan leveren. Het delen van kennis, ervaringen en het gezamenlijk ontwikkelen hopen we hierin een stap voorwaarts te zetten.

Fieny Peerboom, projectleider VSV-project regio 38 “Toekomstbestendig LOB” neemt het stokje over en wijst op het belang van het betrekken van de ouders/verzorgers en de omgeving van de jongeren bij techniek voorlichting en oriëntatie. Haar landelijke ervaring in de uitrol van LOB-trajecten deelt ze graag met onze regio.

Bart Coppes, regio coördinator STO, legt uit dat maar liefst 52% van de leerlingen op de basisschool interesse in techniek heeft, maar slechts 20% kiest hier uiteindelijk voor. Werk aan de winkel! Ouders kleuren de keuze van een kind voor techniek. Vaak hebben ze een stereotiepe en negatieve kijk op techniek. Daarom is het belangrijk ouders actief te betrekken bij de voorlichting. Laat ze samen met hun kind techniek ontdekken. Nodig ze b.v. uit voor een doedag en laat mogelijkheden en toekomstperspectief zien. Er worden diverse praktische tips gegeven over pakkend beeld- en taalgebruik en hoe je kunt inspelen op verschillende type leerlingen. Op de website www.meerdantechniek.com is veel praktische informatie te vinden over het delen van ervaringen voor een goede loopbaan oriëntatie.

Twee actief betrokken scholen bij STO ( Het Agora onderwijs in Roermond en de BIVAK aanpak op het BRAVO college in Cranendonck) verzorgen ieder vanuit eigen ervaring een presentatie Het Agora onderwijs investeert veel tijd en energie ten gunste van “het goed leren kennen van de leerling en zijn leervraag”. Van hieruit wordt de leerling didactisch gecoached in een persoonlijk traject naar het gewenste einddoel. Reflecteren met ouders/verzorgers en hen zoveel mogelijk betrekken bij het onderwijs is essentieel voor succes. Voor meer informatie zie www.verenigingagoraonderwijs.nl

BIVAK is een afkorting van Bijzonder Innovatief Vakonderwijs. Een technische opleiding op het gebied van elektro-, installatie-, bouw- en metaaltechniek. Bij BIVAK ligt de focus op innovatief technisch onderwijs en past bij de huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Voor het opleiden van jong technisch talent dragen, naast vakdocenten, ook leermeesters uit het regionale bedrijfsleven vakkennis en expertise over. Wil je meer weten, kijk dan op www.bivakonderwijs.nl

De middag werd afgesloten in subgroepen om met elkaar ervaringen te delen. Onderwerp van gesprek was hoofdzakelijk gericht op de huidige aanpak en het aanpakken van mogelijke verbeterpunten in t.a.v. het thema LOB en Ouderbetrokkenheid.

STO NML organiseert nog een drietal kennisdelingsbijeenkomsten die raken aan het thema LOB. De bijeenkomsten worden georganiseerd voor alle docenten, mentoren, decanen, managers, stagebegeleiders en communicatie medewerkers die betrokken zijn bij de Loopbaan Ontwikkeling en Begeleiding van leerlingen en hun ouders/verzorgers. Het gaat om betrokkenen zowel binnen het vo als het mbo in de regio.

De volgende bijeenkomsten zijn gepland in 2023 op:

  • Dinsdag 7 maart locatie in Weert | Thema: Het voeren van het loopbaangesprek!
  • Donderdag 25 mei locatie in Venlo | Thema: (Nog niet bekend. Volgt later.)
  • Dinsdag 14 november in Venray | Thema: (Nog niet bekend. Volgt later.)

Techkalender

3 februari

uur
Bouwbeurs 2025
10 februari

uur
Jobxperience: onderwijs ontmoet regionaal bedrijfsleven!
2 maart

uur
Dag van de techniek

Deel artikel

Meer
inspirerend
nieuws

Exit-evaluatie-formulier
30 januari 2025
Inspireren en enthousiasmeren voor onderwijsvernieuwing!
Een Experiencenter-exit-ticket! Waarom? Experiencenter is op vele manieren gelinkt aan vernieuwing van onderwijs. Waarbij inspelen...
chocopasta-programmeertaal-web02
13 januari 2025
Chocopasta programmeertaal!
Het vak Engels en robotica ontmoeten elkaar met veel humor in het Experiencenter van Venlo!...
experiencenter_venlo_december02
18 december 2024
Ook Blariacum leerlingen tijdens "open inloop" naar Experiencenter in hun vrije tijd
De leerlingen van B2KT4 waren als een vis in het water in het Experiencenter. Samen...
Betermilieu_04
10 december 2024
Experiencenter: van frustratie naar inspiratie; kunst en technologie samen voor een beter milieu!
De kunstsectie en het Experiencenter hebben de handen ineen geslagen in een inspirerende samenwerking tijdens...
Hybride professionals-thumb
10 december 2024
Hybride professionals in de klas - samenwerking MGG
Na een eerste kennismaking tijdens een koffiemoment georganiseerd door Sterk Technienonderwijs, gingen MGG International B.V....
WKHydrogrn-Grandprix01web
4 december 2024
5 Studenten gingen naar het WK Hydrogen Grand Prix
Twee maanden geleden zijn vijf studenten Motorvoertuigen (Gilde Opleidingen – Techniek) op het vliegtuig naar...
techniek-teamdag01
4 december 2024
Jaarlijkse Technodome Techniek Teamdag
Onze jaarlijkse Technodome teamdag… want met twee organisaties in één ruimte samenwerken gaat niet vanzelf....
Thumb_toekomst_sto v3
4 december 2024
Landelijke dag STO: de toekomst van techniek ligt in handen van STO
De jaarlijkse landelijke dag Sterk Techniekonderwijs werd 19 november gehouden bij de Makersfabriek in Zwolle,...

Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Wanneer u onze website gebruikt is het mogelijk dat we een aantal cookies plaatsen om gegevens van u te verzamelen.